Română (România)Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)
You are here: Home Plébániánk története
E-mail Nyomtatás PDF

A temesvár-józsefvárosi  Római Katolikus Plebániatemplom története

 

A templom 1772 - 1774 között épült. A még fennálló temesvári katolikus templomok közül csak a dómtemplom régebbi.

A templomot gróf Engel Antal püspök megbízásából Rothenbach Leonhard kanonok áldotta meg 1774-ben. A templom védőszentje a Boldogságos Szűzanya. A templom búcsúünnepe szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén van.

A templom eredetileg tiszta barokk stílusban épült. Kezdetben zsindellyel födték be. 1889-ben lebontották a korona alakú tornyot és az új tornyot réz és ónlemezekkel födték be. A főoltáron kívül még öt oltára volt a templomnak.

Az első toronyóra 1838-ig a Józsefváros egyetlen nyilvános órája volt.

Az új főoltár, valamint a templom padjai és a gyóntatószékek, amelyek 1935-ben készültek a neves temesvári mester Szántó László munkái.

A főoltár mellett lévő szent Joakim és szent Anna szobrok fából készültek 1778 előtt. Két mellékoltár szent Anna és Assisi szent Ferenc tiszteletére barokk stílusban készült. A harmadik, Jézus Szíve tiszteletére, román stílusú.

A jelenlegi harangokat 1923-ban öntötték a közismert helybeli Novotny Antal harangöntő műhelyében.

A templom legszebb üvegfestménye a szentélyben szent Józsefet ábrázolja.

A városunkban páratlan művészi díszítésű bejárati kapu valamint a homlokzat a neves Lázár építész terve alapján készült 1935-ben.

A templom melletti kereszt 1832-ből származik. A templom udvarában látható Nepomuki szent János szobor a város legrégibb szobra.

A templomot utoljára 2010-ben javították.